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Alternative Pathway Protocol – Certificate of Assessment (COA)    

Under AMDRAS cl ause 34(b)  
19th June 2025 

1. The Board acknowledges that Recognised Providers may be asked to 
recognise prior learning of applicants for the Certificate of Assessment 
required for initial accreditation as Accredited Mediators.  

2. Under the AMDRAS clause 35(a), Recognised Providers (RPs) are entitled 
to certify that an applicant has satisfied the requirements for a 
Certificate of Assessment by an alternative pathway. 

3. As a matter of general practice, the Board considers that applicants who 
have met the requirements of a Certificate of Training by an alternative 
pathway ought to obtain a Certificate of Assessment according to Part 4 
Division 6 of AMDRAS. 

4. Nevertheless, the Board considers it reasonable for an RP to certify a 
Certificate of Assessment according to an alternative pathway if the 
applicant has completed an assessment outside Australia (‘Assessment’) 
substantially equivalent to the Certificate of Assessment process 
provided under AMDRAS. The Board expects that an RP will satisfy itself 
that the time spent by the applicant, the nature of the skills assessed, 
and the qualifications of the assessor will have been substantially 
equivalent to the relevant requirements described in Part 4, Division 6, 
and Appendix 1 of AMDRAS. In particular, the Assessment must have 
included a written and a practical component substantially equivalent to 
the AMDRAS requirements. 

5. If an applicant is seeking a Certificate of Assessment through an 
alternative pathway, and their original assessment was completed more 
than 12 months prior to the application date, or if the assessment did not 
meet any of the essential elements of AMDRAS Assessment, a 
Recognised Provider may reasonably require the applicant to complete 
further assessment following the AMDRAS standards and Professional 
Attributes before granting a Certificate of Assessment by an alternative 
pathway. 

6. An RP may charge a fee to facilitate any additional assessment 
requirements. 

7. Any Certificate of Assessment granted according to an alternative 
pathway must state on the certificate that the certification has been 
given by an alternative pathway and include relevant information. The 
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Board has provided a templated Alternative Pathway Certificate of Training 
which contains the information to be provided.   

8. Any Recognised Accreditation Provider (RAP) must comply with Part 4 
Division 9 of AMDRAS regarding applications for accreditation. Any RAP 
subsequently asked to grant accreditation based on an Alternative 
Pathway Certificate may require a copy of the evidence of the alternative 
pathway provided by the applicant to obtain the certificate. 

9. In exceptional circumstances, the Board may approve an application 
from a Recognised Provider to waive compliance with any one or more 
requirements for initial accreditation under clause 19 of AMDRAS. The 
waiver application must provide evidence demonstrating that the 
applicant’s training and experience are at least equivalent to the 
standards expected of an AMDRAS-accredited mediator. 

10. When considering applications for alternative pathways the board 
reminds recognised providers of the boards auditing and complaint 
handling powers under clauses 80 and 81 of AMDRAS respectively.   
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